Direktlänk till inlägg 25 april 2010

Det vaa inte godare idag!

Av Barbro - 25 april 2010 16:15

Dom fyra grabbarna Bus

  


För andra gången har nu dom små nissarna fått avmaskningsmedel (axilur) som skall ges tre dagar i följ och det är flytande så man använder en liten doseringsspruta så att man vet  både rätt mängd och att varje valp får det den ska ha. Å´ som sagt det var inte godare idag.  


E´du tjock eller?

  


Såg att Birgitta undrade om varför man maskar av valpar och det är ju så här att även om mamma Wilma maskades av före parning så har ju dom flesta arter en viss strategi för att kunna fortplanta/föröka sig och i det här fallet så det kan det alltså finnas vilande masklarver i tikens kroppsvävnader och när hon sen blir dräktig så "vaknar" dom till liv och kan sen föras vidare till valpen via blodkärl. Valparna kan ju naturligtvis smittas även genom att komma i kontakt med maskäggen. En väldigt enkel och kort förklaring - det finns naturligtvis massor som man kan lägga till för att få det mera informativt. Hoppas det räcker.  


Ja, e´bara söt så de såå.

  


Varför är valpens ögon blå?


Först tänkte jag - det var ju enkelt men sen tänkte jag till.   


Hmm. Om jag svarar så här.  -  När valparna föds så är dom ju både blinda och döva.

 När sen ögonen öppnas så är dom inte färdigutvecklade utan valpen ser i början bara skillnad på ljus och mörker.

När jag nu tittar in i valparnas ögon så har dom ändrat färg och är nu mycket mörkare än vad korten visar. Dom börjar så smått uppfatta rörelser och har absolut ingen avståndsbedömning som små utan knallar rakt fram och in i lådkanten.

Men attan vad fort det går och nu har dom börjat leka lite med varandra - småbita  och slå lite med tassarna. Å så´har dom börjat pussas lite mera och har nu en uppfattning om att det finns lite mera här i världen än en valplåda.   


Pussas eller bitas - ja, det är frågan.

  


Lite mera om ögon - när vi ser vilda djur på natten så verkar dom ju vara självlysande.  (har att göra med stavar och tappar) Man brukar lite slarvigt säga att en hund ser ungefär som en lite närsynt människa men dom ser bättre än vi på natten.

Eftersom hunden hör till predatorerna så ser dom mycket bättre rörelser än när någon/något står stilla. Det är ju därför som man kan ställa spökena på MH:t fullt synligt och hundarna ser dom inte -  men tar den minsta vindpust tag i klädesdräkten så är dom upptäckta eller om vinden ligger på.  


Skulle små rumpenisseögon vara mörka när dom spricker upp  - ja då skulle jag bli förvånad. (Å säkert orolig också för dom ska ha liksom en liten blå blick (hinna).  


Men sen är det ju så här att en del hundar ska ha blå ögon - en del kan till och med ha ett blått och ett brunt men då har vi kommit in på genetik och dom lagarna som gäller.

Det här  är det närmaste jag kan komma en förklaring utan att börja slå i böcker eller gå ut på nätet och leta.  


Idag har vi satt upp stora hagen till dom små rumpenissarna inför flytten till baren.


Hur ska matte kunna sova utan oss?

  


Det är ju så här att våra kära hantverkare börjar vilja komma tillbaka hit och göra allt klart.  Håller med - kan ju vara skönt.  


Hoppas solen skiner på er alla och ikväll ska det grillas.  Mmmmmmmmm  


Ha de´

 
 
Ingen bild

Daniel Larsson

25 april 2010 20:02

Kul att det var grabbarnas tur idag! Här pågår också förberdelser för fullt inför Diegos hemkomst. Vi börjar om från början och barnsäkrar hemmet (valpsäkrar) Idag har det varit en hel del trädgårdarbete och staketet börjar ta form. Alla giftiga växter är numera ett minne blott, grindar är införskaffade till trappa osv. Jag fyllde år nu i veckan som gick och det stod en hel del saker till Diego på önskelistan. Han har fått bädd, leksaker matskålar mm. Nu är det snart bara Diego själv som saknas. Hela familjen följer bloggen slaviskt och det kommer vi att fortsätta med efter vi har fått hem vår rumpnisse för att få bra tips och ideér från dig./ Daniel med familj

 
Ingen bild

Marie Jacobsson

25 april 2010 22:59

Härliga bilder på killarna
Varma hälsningar Marie

 
Ingen bild

Birgitta Wasserman

25 april 2010 23:49

Tack för informationen om ljusa ögon och mask.
Det är väl bl.a siberian Husky som har ljusa ögon även som vuxna men det är finare med mörka ögon. Min första Airedale hade som valp spring eller spolmask, långa vita maskar som kom ut. Han fick avmaskas för att bli av med dem annars har jag aldrig haft några maskproblem.
Förberedelserna pågår även hos oss. Gräsmattan har gödslats så att den blir fin och inga gödselkorn får finnas kvar i början av juni.
Fina bilder på killarna också. Hälsningar Birgitta

 
Marianne

Marianne

26 april 2010 12:48

Jätte-GRATTIS till bebbarnas fina, duktiga mormor! :-))) & hennes ägare & uppfödare också förstås!

/kram

http://winniehurst.bloggagratis.se

 
Lisa

Lisa

26 april 2010 14:09

Naa, så söta:)

http://heartoflisa.blogg.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Barbro - 10 september 2011 18:34

     Det var verkligen några alldeles fantastiska dagar på Böda  och som vanligt hade vi det väldigt mysigt. På torsdagskvällen bjöd Lena på svenska kräftor med tillbehör, jag lovar dom var såå goda så. Sen gör det väl inte saken sämre att jag f...

Av Barbro - 10 september 2011 14:32

  Här kommer lite bilder från Kantbergarnas höstläger och fotograf är en vän till Birgitta med namn Bengt. Tusen tack för dom fina bilderna och den här gången kunde jag med gott samvete lämna kvar kameran i bilen.   Birgitta och Zammie - ful...

Av Barbro - 22 augusti 2011 10:25

    I torsdags så var det dags för en liten återträff med Pia och Ester, Fia och Inga-Lill, Håkan och Lilli samt jag med mamma Vilda och syrran Vinnah alias lilla fisen eller lilla dampen om husse får bestämma  . Lite senare dök även Lena med ...

Av Barbro - 19 augusti 2011 14:11

  En av mina favoritutställningar är Ronneby SKK inte bara för att det brukar flyta på bra utan det är också en otroligt vacker plats.   Men vi ska inte gå händelserna i förväg. Det bestämdes redan på mitt läger i Kosta att vi skulle försöka s...

Av Barbro - 16 augusti 2011 10:22

  Sommar är alldeles fantastiskt men den går såå himla fort så man hinner inte med i svängarna. Vill så gärna visa er andra som har sina nissar härifrån vad som händer och sker för jag vet att ni vill veta. Här kommer lite kort och lite uppdater...

Ovido - Quiz & Flashcards